Home » Informatie » UV-index

Het wordt weer zomer en dus wordt het tijd om wat bij te leren over de zonkracht en de bijbehorende maatstaaf UV-index. De UV-index wordt dagelijks bijgewerkt door het KNMI.

De zonkracht neemt toe naarmate de zon hoger komt te staan. Hoe hoger de zon komt te staan, hoe meer UV zonlicht de aarde bereikt. UV zonlicht bestaat uit ultraviolette straling (UV). En die straling zorgt ervoor dat we bruin worden, maar waar we ook door kunnen verbranden als we ons niet goed insmeren met zonnebrandcreme.

Warmte heeft geen invloed op de hoeveelheid UV straling. Op een koele zomerdag kan de zonkracht even sterk of zelfs sterker zijn dan wanneer het warm is. Wel hebben de volgende factoren een negatieve invloed op de zonkracht:

  • Wolken
  • Vocht
  • Stof
  • Ozon

De zonkracht wordt aangegeven met de UV index. De index kan in Nederland en België varieren van 1 t/m 8. Acht is dan de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. Hieronder vindt je de zonkrachtschaal. Deze is door het KNMI in samenspraak met het KWF kankerbestrijding samengesteld. Zoals je kan zien moet je bij zonkracht 3 -4 jezelf al goed insmeren met zonnecreme.

 

Zonkracht Omschrijving Roodkleuring onbeschermde huid na x minuten Huid verbrandt
1 – 2 vrijwel geen 100 – 50
3 – 4 zwak 35 – 25
5 – 6 matig 25 – 15 gemakkelijk
7 – 8 sterk 15 – 10 snel
9 – 10 en hoger zeer sterk minder dan 10 zeer snel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>