Home » Informatie » UVA en UVB stralen

De zon is de belangrijkste bron van ultravioletstralen. Gelukkig hebben we de ozonlaag als een beschermende laag, die de meest agressieve UVC-stralen gaat tegenhouden (dit is ook de reden waarom er zoveel heisa was omtrent het beruchte gat in de ozonlaag boven de Zuidpool en Australië).

De onzichtbare UVA- en UVB-stralen bereiken wel de aarde en hebben een variërend effect op onze huid.

UV-A licht heeft een golflengte van tussen de 315-400nm en is langgolvig en is daarmee het minst schadelijkste voor de mens (dringt minder ver binnen in de huid).

UV-B licht heeft een minder lange golflengte. Namelijk tussen de 280-315nm en is daardoor ook een stuk schadelijker voor de mens. Ter vergelijking hebben UVC-stralen een golflengte van minder dan 280nm. UVB heeft ook een voordelige eigenschap, daar UVB-straling op de huid zal zorgen voor de aanmaak van vitamine D, dat zorgt voor sterkere botten.

Bescherming door zonnecrème:
Tot voor kort was er nog geen reglementering omtrent de bescherming van zonnecrèmes. Een nieuwe Europese wetgeving verplicht nu wel een verhouding van 1 op 3 tegen respectievelijk UVA en UVB stralen.
uva uvb uvc straling

One thought on “UVA en UVB stralen

  1. [...] Oorzaken: Als oorzaak is er vooral (langgolvig) UVA-licht (meer hierover in het artikel over UVA en UVB-stralen). [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>